Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Choroby zębów i tkanek przyzębia dokuczały prawie każdemu członkowi Zakonu Kawalerów Maltańskich. Przyczyną była dieta bogata w cukier. Nagminnie występujące: próchnica, ropnie okołozębowe, odsłonięte korzenie i rozchwiane zęby, stały się przyczyną wprowadzenia w 1176 r. zasad zdrowego żywienia – jednej z pierwszych w historii nowożytnej przemyślanej diety. Ówczesny Wielki Mistrz zalecił, by chorym podawać rosół, mięso i białe pieczywo - wszystko, co najdelikatniejsze i najlepsze z jedzenia.
Zakonnicy wprowadzili wizyty lekarskie oraz karty chorobowe; chirurdzy wykonywali m.in. zabiegi stomatologiczne. W szpitalach prowadzonych przez Kawalerów Maltańskich mogli pracować jedynie bracia, którzy pomyślnie zdali egzamin teoretyczny i praktyczny, a ocenę wystawiali im bardziej doświadczeni lekarze w sutannie.
Źródło: Opracowanie własne