Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentCiekawostki ...

Znieczulenie winem i mirrą
 

 

 

Popularna na Bliskim Wschodzie mirra, znana od wieków ze swych właściwości odkażających i antybakteryjnych i wspominana już w Pismach Nowego Testamentu, miała przez długie lata również inne zastosowanie. Po wymieszaniu z winem, stosowana była jako środek znieczulający. O tym, że była to skuteczna metoda, świadczy, iż znieczulenie z użyciem mirrowego trunku praktykowano przez tysiące lat.

Obecnie niejedna pasta do zębów posiada w swoim składzie mirrę jako czynnik przeciwzapalny. Najnowsze badania, prowadzone przez naukowców z Rutgers University w Nowym Brunszwiku, dowodzą natomiast, że żywiczny wyciąg z mirnikowca abisyńskiego ma również właściwości antyrakowe i zwiększa skuteczność chemioterapii.

Źródło: „Express Bydgoski”

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS