Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Znieczulenie winem i mirrą
Popularna na Bliskim Wschodzie mirra, znana od wieków ze swych właściwości odkażających i antybakteryjnych i wspominana już w Pismach Nowego Testamentu, miała przez długie lata również inne zastosowanie. Po wymieszaniu z winem, stosowana była jako środek znieczulający. O tym, że była to skuteczna metoda, świadczy, iż znieczulenie z użyciem mirrowego trunku praktykowano przez tysiące lat.
Obecnie niejedna pasta do zębów posiada w swoim składzie mirrę jako czynnik przeciwzapalny. Najnowsze badania, prowadzone przez naukowców z Rutgers University w Nowym Brunszwiku, dowodzą natomiast, że żywiczny wyciąg z mirnikowca abisyńskiego ma również właściwości antyrakowe i zwiększa skuteczność chemioterapii.
Źródło: „Express Bydgoski”
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.