Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

- 17-04-2025
Niektóre drobnoustroje bytujące w jamie ustnej chronią przed namnażaniem się patogennych bakterii w tym obszarze i zabezpieczają przez to przed rozwojem schorzeń zębów, tkanek miękkich i śluzówki jamy ustnej spowodowanych przez szkodliwe dla nas mikroorganizmy.
Na obecność korzystnych dla nas szczepów bardzo duży wpływ ma nie tylko sama dieta, ale również sposób, w jaki pokarm jest podawany. Zastępowanie żywienia doustnego dojelitowym lub dożołądkowym może mieć negatywny wpływ na wzrost określonych szczepów bakterii w jamie ustnej – odżywiających się głównie węglowodanami pochodzącymi z produktów spożywczych. Konsekwencją tego może być efekt błędnego koła, gdyż zaburzenie równowagi mikrobioty jamy ustnej może sprzyjać rozwojowi chorób tego obszaru, które będą powodować dolegliwości utrudniające doustne przyjmowanie pokarmu. W rezultacie może pojawić się niedożywienie, które jest szczególnie niebezpieczne dla osób chorych i osłabionych. Na ryzyko niedożywienia narażone są głównie osoby starsze, u których osłabienie organizmu wynika i ze starzenia się, i z chorób, w tym tych, które czasem wymuszają zastępowanie żywienia doustnego jego formami dożołądkowymi czy dojelitowymi.