Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Kefir na zdrowsze zęby i przyzębie
  • 10-04-2025
 

 

 

 

 

 

 

Kefir można uznać za produkt spożywczy uzupełniający leczenie próchnicy zębów i chorób przyzębia oraz wpływający kompleksowo na poprawę zdrowia jamy ustnej. W ostatniej dekadach potwierdzano wielokrotnie, że kefir, tradycyjny fermentowany napój, zawiera złożoną społeczność mikrobiologiczną bakterii probiotycznych i drożdży i może przynosić korzyści zdrowotne. Skład drobnoustrojów nie jest w każdym kefirze identyczny, ponieważ zależy od zaczynu i substratu fermentacyjnego, którym zazwyczaj są produkty mleczne.

Mikrobiologiczna siła kefiru opiera się głównie na znajdujących się w nim licznych szczepach bakterii należących do rodzaju Lactobacillus i Bifidobakterium. Pomagają one utrzymać w sposób naturalny równowagę mikrobioty jamy ustnej – wytwarzają określone związki przeciwdrobnoustrojowe, dzięki którym namnażanie się szczepów patogennych może być ograniczone. Z badań wynika, że już nawet krótkotrwałe spożywanie produktów bogatych w probiotyki, takich jak kefir, może podnieść pH śliny, a przez to zmniejszać ryzyko występowania próchnicy zębów.

Kefir pomaga również utrzymać zdrowe zęby osobom z aparatami ortodontycznymi, ponieważ stosowany w połączeniu z pastą do zębów zawierającą probiotyki skutecznie zmniejsza kolonizowanie szkliwa zębów przez patogenne drobnoustroje.

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS