Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

- 10-04-2025
Kefir można uznać za produkt spożywczy uzupełniający leczenie próchnicy zębów i chorób przyzębia oraz wpływający kompleksowo na poprawę zdrowia jamy ustnej. W ostatniej dekadach potwierdzano wielokrotnie, że kefir, tradycyjny fermentowany napój, zawiera złożoną społeczność mikrobiologiczną bakterii probiotycznych i drożdży i może przynosić korzyści zdrowotne. Skład drobnoustrojów nie jest w każdym kefirze identyczny, ponieważ zależy od zaczynu i substratu fermentacyjnego, którym zazwyczaj są produkty mleczne.
Mikrobiologiczna siła kefiru opiera się głównie na znajdujących się w nim licznych szczepach bakterii należących do rodzaju Lactobacillus i Bifidobakterium. Pomagają one utrzymać w sposób naturalny równowagę mikrobioty jamy ustnej – wytwarzają określone związki przeciwdrobnoustrojowe, dzięki którym namnażanie się szczepów patogennych może być ograniczone. Z badań wynika, że już nawet krótkotrwałe spożywanie produktów bogatych w probiotyki, takich jak kefir, może podnieść pH śliny, a przez to zmniejszać ryzyko występowania próchnicy zębów.
Kefir pomaga również utrzymać zdrowe zęby osobom z aparatami ortodontycznymi, ponieważ stosowany w połączeniu z pastą do zębów zawierającą probiotyki skutecznie zmniejsza kolonizowanie szkliwa zębów przez patogenne drobnoustroje.