Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 07-02-2024
Wysokie globalne wskaźniki zachorowalności na próchnicę zębów zmusiły pracowników służby zdrowia do zidentyfikowania nieznanych dotychczas czynników, które mogą wpłynąć na zredukowanie częstości występowania tej choroby – bo schorzeniu temu można skutecznie zapobiegać.
Od dawna wiadomo, że próchnica zębów jest silnie powiązana ze stylem życia, praktykami żywieniowymi i obecnością bakterii w środowisku jamy ustnej – dlatego spożycie cukru pozostaje kluczowym czynnikiem rozwoju tej choroby. W ostatnich latach pod uwagę zaczęto jednak brać jeszcze inny czynnik, a mianowicie strukturę rodziny, gdyż wiedza, postawy i nawyki rodziców w zakresie zdrowia ich jamy ustnej przekładają się na zdrowie jamy ustnej u ich dzieci. Wynika to z faktu, że rodzice są głównymi opiekunami swoich pociech, a środowisko, które tworzą, może znacząco wpływać na higienę jamy ustnej i nawyki żywieniowe dzieci. Badacze zaobserwowali, że niekorzystne doświadczenia z dzieciństwa, takie jak rozwód rodziców, skorelowane są z gorszym stanem zdrowia jamy ustnej w późniejszym wieku. Odkryto również, że nieprawidłowa struktura rodziny bądź złe funkcjonowanie rodziny mogą mieć związek również z niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi u dzieci.