Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Fluor to strażnik zdrowia zębów i kości. Preparatów z fluorem nie wolno popijać mlekiem ani jego przetworami; nie wolno też zażywać razem z lekami na nadkwaśność. Trzeba uważać, by fluoru nie przedawkować, ponieważ jest bardzo łatwo przyswajalny. Dozowany we właściwych ilościach wzmacnia szkliwo – współpracuje przy tym z wapniem, utrudnia osadzanie się płytki nazębnej i kamienia, uszczelnia krystaliczną warstwę mineralną zęba. W kościach jest niezbędny do prawidłowego procesu mineralizacji tkanek twardych; chroni przed osteoporozą. W ustroju reguluje przemianę materii. Fluor jest szczególnie ważny dla organizmów w fazie intensywnego wzrostu zębów, czyli dla dzieci do 14 roku życia. Jego niedobór może spowodować kruchość szkliwa i zwiększoną podatność na próchnicę. Nadmiar objawia się przebarwieniami szkliwa, niedoczynnością tarczycy, a nawet ogólnoustrojowym zatruciem. Najwięcej fluoru znajduje się w wodzie pitnej, rybach, orzechach włoskich i herbacie.
Źródło: Opracowanie własne