Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Przykład od praprzodków
Nasi praprzodkowie mieli zdrowe zęby o wiele częściej niż ludzie współcześni. Badania porównawcze uzębienia wskazują na korelację między zmianą sposobu odżywiania a częstością występowania i rozwojem próchnicy. Dieta pradawnych ludzi obfitowała w pokarm roślinny, uzupełniana była o białko pochodzenia zwierzęcego. Jedyny cukier pochodził wówczas z owoców i warzyw.
W pożywieniu człowieka współczesnego dominują węglowodany, w tym czysty cukier i słodycze. Dlatego pomimo coraz bardziej technologicznie zaawansowanej medycyny i stomatologii większość społeczeństwa wciąż trapi próchnica.
Źródło: „Zwierciadło”
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.