Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Niebezpieczne E
Składniki dodawane do żywności, a oznaczane symbolem E to dodatki typu barwniki, antyutleniacze, konserwanty, itp. Niektóre z nich mogą być niebezpieczne dla zdrowia zębów – szczególnie, gdy są używane w wielkich ilościach. Takim przykładem jest E 330, za którym kryje się pospolity kwas cytrynowy. Stosowany w nadmiarze osłabia szkliwo, a zęby szybciej się psują. Niektórzy mogą na nadmiar tego związku reagować nadwrażliwością zębów.
Źródło: „Express Bydgoski”
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.