Mnogość dostępnych na rynku mas wyciskowych, których w praktyce używa i technik dentystyczny, i stomatolog, zrodziła potrzebę sklasyfikowania tych produktów. Obecnie funkcjonuje kilka systemów przyporządkowujących masy wyciskowe do określonych grup. Masy wyciskowe klasyfikowane mogą być ze względu na:
-
sposób tężenia – wyróżnia się tutaj:
- masy termoplastyczne – gutaperkę, masy Stentsa, masy hydrokoloidalne, woski wyciskowe);
- masy tężejące na skutek reakcji chemicznych (masy alginatowe, gips wyciskowy, masę wyciskową);
-
konsystencję w trakcie kształtowania wycisku – masy podzielono na:
- wstępnie ciekłe: elastomery typu Light Body, masy cynkowo-eugenolowe oraz hydrokoloidalne masy agarowe;
- wstępnie plastyczne: hydrokoloidalne masy alginatowe, elastomery typu Heavy Body, Regular Body;
Wyróżnia się też masy:
-
do rejestracji zgryzu
-
elastyczne lub sztywne – te pierwsze to polisulfidy, elastomery i masy do odnowy biologicznej tkanek; do drugiej grupy zaliczane zaś są gipsy, gutaperka, woski wyciskowe, masy żywiczo-woskowe, oraz masy tlenkowo-cynkowo-eugenolowe.
W jeszcze innej klasyfikacji masy wyciskowe dzieli się na:
-
alginatowe
-
polieterowe
-
silikonowe
-
woski wyciskowe
-
materiały do biologicznej odnowy tkanek.
Źródło: „Vademecum Stomatologa 2009”