Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 31-05-2024
Wybory żywieniowe, jakich dokonujemy codziennie, wpływają nie tylko na figurę, ale również na wytrzymałość zębów i zdrowie dziąseł. Zdrowe zęby to zęby wolne od próchnicy i kamienia nazębnego, a także dobrze odżywione. Składniki odżywcze, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia zębów, to:
-
wapń – stanowi budulec zębów i jest niezbędny do utrzymania ich struktury i wytrzymałości; doskonałym źródłem wapnia są mleko i jego przetwory, ale osoby nie tolerujące laktozy mogą sięgać po warzywa liściaste, migdały i wzbogacane wapniem mleka roślinne;
-
witaminy – szczególnie witaminy D, C, ponieważ witamina D jest konieczna do wchłaniania wapnia, a witamina C ma kluczowe znaczenie dla zdrowia dziąseł; witaminę D potrafimy sami wytwarzać w skórze pod wpływem światła słonecznego, ale dostarczają jej również tłuste ryby i żółtka jaj; witaminę C znajdziemy w świeżych owocach i warzywach;
-
woda – niedoceniany składnik odżywczy, ponieważ pomaga w wypłukiwaniu cząstek jedzenia spomiędzy zębów, utrzymuje odpowiednie nawilżenie jamy ustnej oraz jest niezbędna do wytwarzania śliny;
-
fosfor – składnik niezbędny do produkcji mineralnej struktury zębów, który wspomaga ich odporność na próchnicę. Znajdziemy go w orzechach, mięsie, rybach.