Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 27-03-2025
Erozja zębów jest procesem fizjologicznym, który zachodzi naturalnie wraz z upływem czasu i bez udziału bakterii, gdy zęby są narażone na długotrwałe działanie czynników środowiskowych działających w jamie ustnej. Może przerodzić się w proces patologiczny, jeśli zostaje przyspieszona i jej zaawansowanie staje się nieproporcjonalne do wieku pacjenta, powodując degradację szkliwa i zębiny z powodu chemicznego wpływu kwasów docierających do jamy ustnej ze środowiska zewnętrznego lub wewnętrznego.
Jak temu zapobiegać?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, jakie produkty spożywcze trafiają do jamy ustnej. Spożywanie kwaśnych pokarmów i napojów bardzo silnie przyczynia się do zmian erozyjnych i przyspieszenia niszczenia szkliwa. Istotna jest także poprawa stylu życia i pracy układu pokarmowego, ponieważ czynnikami wewnętrznymi uznawanymi za najistotniejsze dla erozji zębów są refluks żołądkowo-przełykowy i zaburzenia odżywiania, także o podłożu psychicznym. Choroba refluksowa oraz bulimia wiążą się z cofaniem kwaśnej treści żołądkowej do jamy ustnej. Skutkuje to rozmiękczaniem szkliwa i narażeniem na postęp erozji zębów.