Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedziećChoroby, leczenie
Węglowodany – sprzymierzeńcy próchnicy
  • 14-07-2008
 

Za rozwój próchnicy są odpowiedzialne bakterie Streptococcus mutans. By móc się rozmnażać i żyć, potrzebują energii. Czerpią ją z resztek jedzenia, które zawsze po posiłku zostają między zębami oraz na granicy dziąsło – ząb. Bakterie rozkładają węglowodany zawarte w resztkach organicznych i wytwarzają kwasy organiczne, które są ubocznym produktem przemiany materii mikrobów. Traktowane są przez komórki bakteryjne jak toksyny, których należy się pozbyć. Kwasy powstające w wyniku rozpadu węglowodanów momentalnie odwapniają szkliwo. Słabsza warstwa mineralna na zębie to większe ryzyko powstania uszkodzeń szkliwa. Ocenia się, że już w kilka minut po posiłku wzrasta poziom kwasów w ustach. W ciągu pół godziny od posiłku bakterie intensywnie rozkładają węglowodany. Wprawdzie ślina posiada silne właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, ale w pierwszym okresie po zjedzeniu posiłku aktywność bakterii próchnicy jest tak duża, że regenerujące właściwości śliny ujawniają się później. Jeśli przez większość dnia coś pogryzamy (szczególnie słodkiego), czas prosperity dla bakterii Streptococcus trwa o wiele dłużej. Automatycznie wydłuża się okres, w którym dochodzi do odwapnienia szkliwa i jego osłabienia. Dlatego tak ważne jest, by zaraz po zakończeniu jedzenia, porządnie umyć zęby i zmienić tym samym na niekorzyść dla działań mikrobów parametry środowiska wewnątrz ust.


Naszym zębom szkodzi:

  1. Zajadanie słodyczy – pod każdą postacią, ale szczególnie papkowatych, kleistych, mazistych i długo pozostających w kontakcie ze szkliwem. Lepsze są słodycze twarde, oparte na karmelu, i mleczna czekolada, niż cukierki typu toffi, krówki, lizaki czy białe pieczywo.

  2. Cukier ukryty w niesłodkich produktach spożywczych (dodaje się go do większości marynat, kiełbas, pasztetów, itp.).

  3. Cukier zawarty w słodkich lekarstwach – w syropach i w tabletkach czy witaminach do ssania – po zażyciu medykamentu należy przynajmniej przepłukać usta wodą.


Dla zdrowia zębów najważniejsza jest częstotliwość spożywania węglowodanów, a nie ich ilość: im częściej, tym lepsze warunki do rozwoju mają bakterie próchnicotwórcze.


Źródło: „Nowości”

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS