Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 11-03-2019
Choroby przyzębia toczące się z procesami zapalnymi związane są z wytwarzaniem wysoce reaktywnych wolnych rodników i form oksydacyjnych produkowanych przez leukocyty zwalczające patogeny. I jedne, i drugie zdolne są do uszkadzania struktur komórkowych, w tym lipidów, węglowodanów, DNA. Składnikami, które niwelują negatywny wpływ form oksydacyjnych i wolnych rodników na tkanki i komórki, są antyoksydanty. Jeśli antyutleniaczy w komórkach będzie więcej aniżeli składników oksydacyjnych i wolnych rodników, uda się zminimalizować zniszczenia w komórce lub nie dopuścić do powstania uszkodzeń. Kiedy układ antyoksydacyjny nie działa wystarczająco dobrze lub jest za mało antyutleniaczy, dochodzi do uszkodzenia tkanek. Mechanizm ten działa niezależnie od typu tkanki w ciele; jest aktywny również w obszarze jamy ustnej. Z tego powodu, kiedy tkanki przyzębia poddawane są stresowi oksydacyjnemu, ważne jest, aby w diecie nie zabrakło antyoksydantów, które stanowią remedium na niszczącą działalność reaktywnych form tlenu. Udowodniono bowiem, że antyoksydanty zmniejszają zaawansowanie chorób przyzębia, gdyż mogą wychwytywać formy oksydacyjne wytwarzane przez leukocyty, a ponadto niwelują działanie wolnych rodników.
Do grupy antyoksydantów, które z powodzeniem można zastosować do leczenia chorób przyzębia zalicza się m.in. witaminy A, C, E, oraz likopen i melatoninę.