Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Naturalne enzymy w wybielaniu zębów
  • 25-03-2025
 

 

 

 

 

 

Czy bromelainę, która występuje w ananasach, i znalezioną w papai papainę – naturalne enzymy proteolityczne – można wykorzystać zamiast nadtlenku wodoru/karbamidu w produktach do wybielania zębów? Badacze z Rumunii, którzy dokonali przeglądu dostępnej na ten temat literatury naukowej, przekonują, że tak.

Bromelaina i papaina wykazały potencjał w wybielaniu zębów w badaniach laboratoryjnych, gdyż okazały się zdolne do zwiększania aktywności peroksydazy – enzymu komórkowego katalizującego utlenianie nadtlenkiem wodoru różnych substratów – i dodatkowo zmniejszały toksyczność nadtlenków. W praktyce potencjał wybielania bromelainy i papainy opiera się na zdolności tych enzymów do rozkładania związków organicznych, które powodują powstawanie zewnętrznych przebarwień zębów. Bromelaina może rozkładać złożone utlenione cząsteczki białka, a papaina, oprócz wykazywania aktywności proteolitycznej, potrafi również rozkładać pigmenty organiczne.

Badacze z Rumunii dostrzegli też, że dostępne produkty stomatologiczne z bromelainą i papainą są tak samo skuteczne jak komercyjne w usuwaniu przebarwień i mniej ścierne dla tkanek zębów.

 


 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS