Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 25-03-2025
Czy bromelainę, która występuje w ananasach, i znalezioną w papai papainę – naturalne enzymy proteolityczne – można wykorzystać zamiast nadtlenku wodoru/karbamidu w produktach do wybielania zębów? Badacze z Rumunii, którzy dokonali przeglądu dostępnej na ten temat literatury naukowej, przekonują, że tak.
Bromelaina i papaina wykazały potencjał w wybielaniu zębów w badaniach laboratoryjnych, gdyż okazały się zdolne do zwiększania aktywności peroksydazy – enzymu komórkowego katalizującego utlenianie nadtlenkiem wodoru różnych substratów – i dodatkowo zmniejszały toksyczność nadtlenków. W praktyce potencjał wybielania bromelainy i papainy opiera się na zdolności tych enzymów do rozkładania związków organicznych, które powodują powstawanie zewnętrznych przebarwień zębów. Bromelaina może rozkładać złożone utlenione cząsteczki białka, a papaina, oprócz wykazywania aktywności proteolitycznej, potrafi również rozkładać pigmenty organiczne.
Badacze z Rumunii dostrzegli też, że dostępne produkty stomatologiczne z bromelainą i papainą są tak samo skuteczne jak komercyjne w usuwaniu przebarwień i mniej ścierne dla tkanek zębów.