Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 23-03-2015
Codziennie sięgamy po wiele produktów spożywczych, często nie uświadamiając sobie, ile dobrego czynią dla zdrowia jamy ustnej. Oto lista składników diety, które powinny zainteresować każdego, kto dba o zęby i dziąsła:
-
Marchewka – w postaci surowej to idealna przekąska dla zębów i dziąseł, ponieważ podczas chrupania warzywa szkliwo oczyszcza się z nalotu, a zakamarki jamy ustnej – z resztek organicznych, natomiast w dziąsłach poprawia się krążenie. Dzięki dużej zawartości witaminy A marchewka dobrze wpływa na stan śluzówki jamy ustnej
-
Jabłko – chrupkie i twarde ma te same właściwości oczyszczające szkliwo i przestrzenie międzyzębowe, co marchew, świetnie odświeża też oddech. Z uwagi na to, że zawiera sporo kwasów owocowych, które rozmiękczają szkliwo, po zjedzeniu owocu należy przepłukać jamę ustną wodą niegazowaną.
-
Sezam i żółty ser – zawierają o wiele więcej łatwo przyswajalnego wapnia od mleka. Ser żółty zawiera też związki fosforu. Oba pierwiastki stanowią podstawowy budulec szkliwa i kości. Muszą być dostarczane codziennie.
-
Fermentowane przetwory mleczne – to doskonałe źródła wapnia i dobroczynnych szczepów bakteryjnych, które wzmacniają siły obronne organizmu.
-
Tłuste ryby (łosoś, makrela) – dostarczają dużych ilości witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia.
-
Brokuły – znakomite źródło koenzymu Q zwiększającego odporność organizmu i chroniącego przed atakiem drobnoustrojów wywołujących paradontozę. Zawierają też wapń wzmacniający szkliwo. Nie gotujmy ich zbyt długo – wystarczy kilka minut, aby stały się miękkie, a jednocześnie zachowały swoją żywo zieloną barwę i większość składników mineralnych i witamin.
-
Zielona herbata – znakomite źródło antyutleniaczy i fluoru. Te pierwsze chronią przed nowotworami jamy ustnej, a fluor wzmacnia szkliwo.
-
Kiszona kapusta i truskawki – bomby witaminowe ze szczególnie dużą ilością witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i usprawnia pracę układu odpornościowego. Chroni w ten sposób przed rozwojem stanów zapalnych dziąseł i przed zakażeniami tkanek jamy ustnej.
Uwaga! Czegokolwiek dobrego dla zdrowia zębów i dziąseł byśmy nie zjadali, zawsze posiłek kończmy oczyszczeniem jamy ustnej z resztek lub przynajmniej przepłukaniem jej niegazowaną wodą; i żujmy gumę bez cukru.
Źródło: „Samo Zdrowie”