Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Dieta wzmacniająca zęby i dziąsła
  • 23-03-2015
 

 

 

 

 

Codziennie sięgamy po wiele produktów spożywczych, często nie uświadamiając sobie, ile dobrego czynią dla zdrowia jamy ustnej. Oto lista składników diety, które powinny zainteresować każdego, kto dba o zęby i dziąsła:

  • Marchewka – w postaci surowej to idealna przekąska dla zębów i dziąseł, ponieważ podczas chrupania warzywa szkliwo oczyszcza się z nalotu, a zakamarki jamy ustnej – z resztek organicznych, natomiast w dziąsłach poprawia się krążenie. Dzięki dużej zawartości witaminy A marchewka dobrze wpływa na stan śluzówki jamy ustnej

  • Jabłko – chrupkie i twarde ma te same właściwości oczyszczające szkliwo i przestrzenie międzyzębowe, co marchew, świetnie odświeża też oddech. Z uwagi na to, że zawiera sporo kwasów owocowych, które rozmiękczają szkliwo, po zjedzeniu owocu należy przepłukać jamę ustną wodą niegazowaną.

  • Sezam i żółty ser – zawierają o wiele więcej łatwo przyswajalnego wapnia od mleka. Ser żółty zawiera też związki fosforu. Oba pierwiastki stanowią podstawowy budulec szkliwa i kości. Muszą być dostarczane codziennie.

  • Fermentowane przetwory mleczne – to doskonałe źródła wapnia i dobroczynnych szczepów bakteryjnych, które wzmacniają siły obronne organizmu.

  • Tłuste ryby (łosoś, makrela) – dostarczają dużych ilości witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia.

  • Brokuły – znakomite źródło koenzymu Q zwiększającego odporność organizmu i chroniącego przed atakiem drobnoustrojów wywołujących paradontozę. Zawierają też wapń wzmacniający szkliwo. Nie gotujmy ich zbyt długo – wystarczy kilka minut, aby stały się miękkie, a jednocześnie zachowały swoją żywo zieloną barwę i większość składników mineralnych i witamin.

  • Zielona herbata – znakomite źródło antyutleniaczy i fluoru. Te pierwsze chronią przed nowotworami jamy ustnej, a fluor wzmacnia szkliwo.

  • Kiszona kapusta i truskawki – bomby witaminowe ze szczególnie dużą ilością witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i usprawnia pracę układu odpornościowego. Chroni w ten sposób przed rozwojem stanów zapalnych dziąseł i przed zakażeniami tkanek jamy ustnej.

Uwaga! Czegokolwiek dobrego dla zdrowia zębów i dziąseł byśmy nie zjadali, zawsze posiłek kończmy oczyszczeniem jamy ustnej z resztek lub przynajmniej przepłukaniem jej niegazowaną wodą; i żujmy gumę bez cukru.

Źródło: „Samo Zdrowie”


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS