Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Lody prozdrowotne
  • 20-10-2011
 

 

 

 

 

 

Lody do tej pory kojarzyły się z sorbetową lub mleczną rozkoszą dla podniebienia, zawierającą niestety w sporej ilości cukier, który niekorzystnie wpływa na zachowanie zdrowia zębów. Zawartość cukru wywołującego próchnicę jest jedną z przyczyn, dla których przypomina się, że po zjedzeniu tych zimnych smakołyków należy umyć zęby.

Dietetycy wymieniają na szczęście jedną godną uwagi zaletę, dzięki której lody mogą wspomagać dbałość o zdrowe zęby: tradycyjne lody przygotowane na bazie mleka lub śmietanki zawierają wapń. Pierwiastek ten jest zaś niezbędny do budowy mocnego szkliwa.

Nowoczesne technologie spożywcze dają również nadzieję, że lody przestaną być na cenzurowanym z powodu zawartości cukru. Co więcej: staną się produktem polecanym: przez wzgląd na obniżoną jego zawartość i wysoką zawartość wapnia. Producenci oferują już lody z dodatkiem tego pierwiastka, a także lody, z których wyeliminowano sporą część cukru. Smakosze zamrożonych pyszności, dbający jednocześnie o zdrowie zębów, będą mieli dzięki temu zapewne mniej dylematów typu „zjeść czy zrezygnować?” przez wzgląd na kondycję szkliwa. Lody o obniżonej zawartości cukru oraz o zwiększonej zawartości wapnia zaliczane są do kategorii lodów prozdrowotnych.


 

Polacy średnio wypadają w światowej klasyfikacji amatorów zimnych smakołyków. Szczyt zainteresowania lodami przypada u nas na miesiące letnie.

Źródło: „Przemysł Spożywczy”


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS