Warto wiedzieć, że ...














-
Bądź podejrzliwy, bo cukier to twój wróg – pamiętaj, że w żywności cukier często występuje w postaci zręcznie ukrytej. Czytaj etykiety i rozsądnie wybieraj to, co chcesz włożyć do ust.
-
Pamiętaj o urozmaiconym menu i jedz to, co ci smakuje - nie ma diety idealnej, każda ma swoje plusy i minusy. Jedyną doskonałością jest odżywianie w sposób zrównoważony, urozmaicony i tak, by dostarczać organizmowi niezbędne składniki odżywcze, najlepiej pochodzenia naturalnego.
-
Rozsądnie korzystaj z suplementów diety - nasze organizmy znacznie lepiej przyswajają związki odżywcze z pożywienia, niżeli dozowane w postaci witamin lub tabletek z minerałami. By mieć zdrowe zęby, lepiej zjeść plasterek sera, niż pastylkę z wapniem.
-
Pamiętaj, że tzw. zdrowa żywność też zawiera cukier - dla bakterii próchnicy nie ma różnicy, czy odżywiają się cukrem białym, uzyskiwanym w skomplikowanym procesie technologicznym, czy - reklamowanym jako zdrowy – syropem klonowym. Ten ostatni jest nawet lepszą pożywką: okleja zęby i zawiera sporo cukrów prostych, wymagających od mikrobów mniejszego nakładu energetycznego na jego wykorzystanie.
-
Miej na uwadze, że stomatolog nie jest wszechmocny - jeśli złe nawyki żywieniowe doprowadzą do zniszczenia zębów i tkanek przyzębia, zdobycze współczesnej stomatologii nie zawsze nam pomogą. Własnych zębów nic nie zastąpi, nawet najlepszy implant. Dlatego należy dbać o ich zdrowie: wyeliminować cukier i jeść tak, by tkankom aparatu żującego niczego nie brakowało.