Warto wiedzieć, że ...
Cukier krzepi i szkodziNie bój się słodzików!
Słodko – kwaśna chemia
5 zasad dla zdrowia zębów
Cukier nie lubi kryzysu
Zdrowsze muesli
Zdrowe napoje
Słodka statystyka
Coś na mały ząbek
Słodkie przyzwyczajenie
Niesłodkie sny
Słodkie sklepiki szkolne
Cukier od przedszkola
Cukier na wycieczce
Doniesienia sprzed kilkunastu lat na temat bezpieczeństwa stosowania słodzików niepokoiły: uważano, że aspartam jest niebezpieczny i może wywoływać raka. Wyniki przeprowadzonych na ten temat badań nie potwierdziły tego podejrzenia. Aspartamu nie powinny używać jedynie osoby chore na fenyloketonurię. Dieta pozostałych może zawierać produkty, w których szkodliwy dla zębów cukier zastąpiony został tym słodzikiem.
Na liście podejrzanych o wywoływanie niekorzystnych reakcji organizmu znalazła się również sacharyna – popularny słodzik znany i stosowany od wielu lat. 40 lat temu przeprowadzono badania na szczurach, z których wynikało, iż sacharyna wpływa na powstawanie kamieni moczowych u tych zwierząt. To zaś może przyczyniać się do rozwoju nowotworu pęcherza. U ludzi jednak nie potwierdzono istnienia podobnej korelacji – sacharyna nie wpływała na tworzenie się kamieni moczowych.
Źródło: „Żyjmy dłużej”