Warto wiedzieć, że ...
Cukier krzepi i szkodziNie bój się słodzików!
Słodko – kwaśna chemia
5 zasad dla zdrowia zębów
Cukier nie lubi kryzysu
Zdrowsze muesli
Zdrowe napoje
Słodka statystyka
Coś na mały ząbek
Słodkie przyzwyczajenie
Niesłodkie sny
Słodkie sklepiki szkolne
Cukier od przedszkola
Cukier na wycieczce
Jedynie produkty w żaden sposób nieprzetworzone nie zawierają ukrytego cukru. Najzdrowsze pod tym względem są surowe warzywa i owoce. Oraz pokarm matki, który dostarcza tylko tyle cukru, ile konieczne dla prawidłowego rozwoju; a dodatkowo wielu składników budulcowych i odżywczych. Dlatego tak ważne jest, by dzieci były co najmniej 6 miesięcy karmione piersią – otrzymane wówczas składniki wzmacniające odporność, skutecznie chronią przed rozwojem rozmaitych chorób, również tych, które dotykają jamę ustną.
Pamiętać trzeba, że soki, które pije dziecko, powinny pochodzić z produkcji przeznaczonej specjalnie dla maluchów. Najlepiej, by produkty miały certyfikat Instytutu Matki i Dziecka – to daje gwarancję, że w składzie nie znajdzie się więcej cukru niżeli pochodzi z naturalnego składu owoców, albo niżeli to konieczne dla zachowania równowagi smaku.