Warto wiedzieć, że ...














Z badań wynika, że aż 93% matek podaje dzieciom słodycze. I tylko co piąta odczuwa przy tym psychiczny dyskomfort. To nienajlepszy wynik, biorąc pod uwagę fatalny stan uzębienia młodego pokolenia Polaków. 10% matek stara się powstrzymywać od podawania dziecku niezdrowych przekąsek zawierających cukier, wiedząc doskonale, że ich spożywanie źle wpływa na stan zdrowia ogólnego i sprzyja rozwojowi próchnicy.
Eksperci ds żywienia dopuszczają słodycze – jednak nie wszystkie. Podejmując decyzję o podaniu dziecku słodkiej przekąski, należy koniecznie zwracać uwagę na jej skład oraz konsystencję. Milusińskim powinno się podawać słodkości bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków smakowo – zapachowych. Oraz takie, które nie oblepiają zębów. Coś słodkiego na ząbek może za to zawierać naturalny cukier w ilości bardzo umiarkowanej oraz dodatek mleka.