Warto wiedzieć, że ...
Cukier krzepi i szkodziNie bój się słodzików!
Słodko – kwaśna chemia
5 zasad dla zdrowia zębów
Cukier nie lubi kryzysu
Zdrowsze muesli
Zdrowe napoje
Słodka statystyka
Coś na mały ząbek
Słodkie przyzwyczajenie
Niesłodkie sny
Słodkie sklepiki szkolne
Cukier od przedszkola
Cukier na wycieczce
Cukier w pokarmie to pożywka dla drobnoustrojów bytujących w jamie ustnej a odpowiedzialnych za choroby zębów. Zastępuje się go substancjami słodzącymi. Cele, dla których stosuje się substancje słodzące, znaleźć można w przepisach unijnych – szczególnie w Preambule do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących stosowanych w produkcji żywności (Dz. Urz. WE L 237 z 10 września 1994 r ). Substancje słodzące mogą być stosowane w celu:
-
zastąpienia cukrów w żywności zapobiegającej próchnicy zębów, żywności o obniżonej wartości energetycznej lub żywności bez dodatku cukru;
-
przedłużenia trwałości produktów w wyniku zastąpienia cukrów;
-
produkcji żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Z przepisów unijnych - które stanowią wytyczne dla polskich producentów żywności (aczkolwiek nie są przenoszone do krajowych aktów prawnych) – wynika wymóg, by stosowanie substancji słodzących przynosiło korzyść konsumentowi. W przypadku walki z próchnicą stosowanie tych substancji na pewno znajduje uzasadnienie.