Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Redukcja cukru w diecie: lepszy kij niż marchewka
  • 22-10-2019
 

 

 

 

Public Health England wzywa przemysł spożywczy do ograniczenia cukru w produktach spożywczych o 20 proc. do 2020 r., mając przy tym nadzieję, że dzięki temu zmniejszy się zagrożenie otyłością i próchnicą u dzieci.

Eksperci uważają, że część firm już podjęła zdecydowane kroki służące zmniejszeniu ilości cukru w produktach spożywczych, niemniej są również przedsiębiorstwa, które nadal dostarczają na rynek produkty zawierające dużą ilość tego składnika.

Z obserwacji wynika, że na producentów żywności lepiej działa metoda kija niż marchewki: wprowadzenie podatku od zawartości cukru jest lepszym posunięciu niż akcje mające na celu uświadamianie w temacie szkodliwości cukru. Twarda i szybka polityka podatkowa okazuje się lepszym rozwiązaniem niż kampanie ideologiczne.

Jak bardzo skutecznie podatkowy kij przyczynia się do zmniejszenia ilości cukru w składzie produktu spożywczego, obrazują dane odnoszące się do asortymentu napojów bezalkoholowych. Wprowadzenie opłaty cukrowej w napojach gazowanych doprowadziło do zmniejszenia średnio o 28,8 proc. zawartości cukru w tych produktach.

 

 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS