Student
Ankieta
- 16-04-2022
Niezależnie od tego, ile mamy lat, nasze oczy wciąż rozświetlają się na widok czekoladowego jajka wielkanocnego. Nie wyobrażamy sobie żadnej wielkanocnej imprezy bez tego właśnie symbolu świąt. Od oderwania kolorowej, srebrzystej lub złocistej powłoki opakowania, aż po włożenie pierwszego kawałka do ust, odczuwamy dziecięcą radość z prostej przyjemności smakowania czekoladowej skorupki. Do dziś nie wiadomo, czy to kształt jajka sprawia, że czekolada smakuje lepiej, czy fakt, że jajko jest czekoladowe...
Kiedyś większość amatorów wielkanocnych, czekoladowych jaj była zadowolona z jakiekolwiek smakołyku tego typu. Obecnie – z uwagi na to, że wyrafinowanie gustu ewoluuje, a także zmieniają się mody – poszukujemy jajek, które dostarczają większej ilości doznań i są: fantastyczne, oryginalne, niespotykane, apetyczne.
Dla zwolenników wrażeń ekstremalnie czekoladowych dostępne są jaja z ciemnej – gorzkiej lub deserowej – czekolady. Gorzka czekolada może być przełamana smakiem mlecznej, a także migdałów i orzechów laskowych. Dla koneserów połączenia smaków czekoladowych z owocowymi są też jaja, w których znaleźć można drobinki liofilizowanych lub kandyzowanych owoców. Wybornie smakuje, na przykład, czekolada z cząstkami suszonych malin.
Studenci stomatologii powinni pamiętać jednak o tym, że wszystkie czekoladowe jaja – niezależnie od zawartej w nich ilości kakao – zawsze stanowią smakowitą „przekąskę” również dla bakterii próchnicy. Dlatego powinni dawać przykład swoim znajomym z innych kierunków i po zjedzeniu czekoladowego jaja obowiązkowo wyszczotkować zęby.
PortalDentystyczny.pl życzy wszystkim studentom wypoczynku w wiosennym okresie ferii świątecznych!