Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Ultraprzetworzona żywność sprzyja próchnicy zębów
  • 05-09-2024
 

 

 

 

 

 

 

 

Z badań naukowych wiemy, że jeśli w diecie znajduje się dużo produktów ultraprzetworzonych, może to sprzyjać rozmaitym chorobom, między innymi otyłości. Naukowcy uważają, że żywność ultraprzetworzona może stanowić bardzo poważne zagrożenie dla organizmu również od strony zdrowia jamy ustnej. Spożywanie takiej żywności zwiększa bowiem ryzyko rozwoju próchnicy zębów, natomiast bakterie próchnicy mogą powodować infekcje narządowe i tkankowe.

Z badania opublikowanego w 2022 roku w British Journal of Nutrition wynika, że u dzieci i młodzieży do 19. roku życia większe spożycie żywności ultraprzetworzonej wiąże się z poważniejszą próchnicą zębów. Może to być skorelowane między innymi z dość wysoką zawartością cukru w produktach z kategorii żywności bardzo mocno przetworzonej, głównie skrobi. Cukier ten dobrze zatrzymuje się na powierzchni zębów, a to sprzyja rozwojowi bakterii próchnicy.

Z uwagi na obserwowany wzrost ryzyka występowania próchnicy i innych chorób w organizmie, żywność ultraprzetworzona powinna jak najrzadziej być składnikiem diety.


 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS