Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 08-11-2024
Dysgeusia to zaburzenia w odczuwaniu bodźców smakowych. Kiedy dochodzi do subiektywnie błędnego, opacznego odczuwania wrażeń smakowych, mówi się o parageusii, a kiedy wrażenia smakowe są subiektywnie nieprzyjemne nazywamy to kakogeusią Istnieje również phantogeusia, która wiąże się z pojawieniem się halucynacji smakowych mimo braku bodźca podrażniającego receptory smaku.
Zaburzenia smaku powinien skontrolować stomatolog bądź lekarz rodzinny, gdyż mogą wiązać się z nimi:
-
zmniejszone wydzielanie śliny, tak zwana sialopenia, co skutkuje suchością w jamie ustnej (kserostomia);
-
stomatodynia – objawiająca się subiektywnym uczuciem palenia, bólu, drętwienia, pieczenia, zaburzeniem odczuwania smaków;
-
choroby psychiczne, których objawem mogą być swoiste omamy smakowe i nadinterpretowanie ich przez chorego, na przykład, jako zatrucie jedzenia;
-
nieprawidłowości w metabolizmie mikroelementów bądź witamin, związane np. z niedostatkiem cynku, witaminy A, C w diecie;
-
choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, ponieważ towarzyszą jej zmiany w błonie śluzowej jamy ustnej i w przełyku;
-
cukrzyca – upośledzenie dotyczy głównie słodkiego smaku;
-
zaburzenia hormonalne i związane z nimi niedoczynność tarczycy czy w choroba Cushinga;
-
niewydolność nerek u pacjentów dializowanych.