Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 14-11-2024
O próchnicy zębów wiadomo, że jest to choroba wieloczynnikowa, zależna od biofilmu i modulowana dietą. Związana jest ona z dysbiozą w obszarze jamy ustnej (czyli z zakłóceniem równowagi w mikrobiomie tego obszaru). Zakłócenie to wiąże się ze zwiększoną liczbą bakterii szkodzących szkliwu zębów w porównaniu do bakterii korzystnych dla zdrowia jamy ustnej. Z tego względu uważa się, że w leczeniu próchnicy – poza działaniami podejmowanymi przez dentystów, a służącymi usunięciu chorych tkanek z zębów dotkniętych próchnicą – należy uwzględniać również działania służące przywróceniu równowagi w obszarze jamy ustnej i kontrolowanie czynników ryzyka próchnicy.
Jednym z faktorów, który umożliwia otrzymanie równowagi w jamie ustnej jest ślina. Naukowcy uważają, że ma ona fundamentalne znaczenie w tym zakresie, ponieważ bezpośrednio wpływa na wszystkie główne składniki związane z powstaniem i rozwojem próchnicy: zęby, biofilm i podłoże dostarczające składników odżywczych dla bakterii patogennych.