Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Wybielanie zębów truskawkami – co na to nauka?
  • 06-05-2024
 

 

 

 

 

Przed nami sezon na truskawki. Są one od dawna znane ze swojej skuteczności w redukowaniu przebarwień zębów. Dziś wiemy, że za rozjaśnienie koloru szkliwa odpowiadają dwa zawarte w tych owocach kwasy: elagowy i jabłkowy. Ten pierwszy może doprowadzić do uwolnienia elektronów, co powoduje rozjaśnienie odcienia powierzchni zębów. Kwas jabłkowy ma z kolei zdolność wybielania przez utlenianie i neutralizację powierzchni szkliwa.

Badacze z Medan w Indonezji postanowili sprawdzić, na ile owoce te mogą okazać się przydatne do wybielania zębów, oraz określić wpływ truskawek na chropowatość powierzchni szkliwa. Badanie przeprowadzono w warunkach in vitro, a próbkami były 24 zęby mleczne przedtrzonowe szczęki górnej i żuchwy. Podzielono je na dwie grupy – zęby w grupie 1. traktowano 100% sokiem truskawkowym, a w grupie 2. – 10% nadtlenkiem karbamidu. Okazało się, że sok truskawkowy działał nie tylko jako naturalny środek wybielający, ale również doprowadził do statystycznie znaczącego spadku poziomu chropowatości powierzchni zębów. Istotnego statystycznie spadku chropowatości powierzchni zębów nie odnotowano natomiast w zębach traktowanych 10% roztworem nadtlenku karbamidu.


 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS