Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 17-07-2023
Mleko zawiera wiele różnych składników, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie jamy ustnej i zębów, także w ramach profilaktyki próchnicy. Najlepiej znany z nich – wapń – jest składnikiem struktur krystalicznych budujących tkanki twarde zębów. W mleku znajduje się również laktoza – jest to główny węglowodan mleczny. Z badań wynika, że jest ona mniej kwasotwórcza i próchnicotwórcza w porównaniu z innymi cukrami. Mleko pod względem tych właściwości wygrywa z produktami roślinnymi, gdyż zawierają one cukry, które sprzyjają mnożeniu się bakterii próchnicy, w tym glukozę, maltozę i sacharozę.
Mleko zawiera również białka, które mogą działać przeciwpróchniczo. Głównie są to kazeiny, które stanowią około 80% całkowitego białka mleka. Nie znamy jednak jeszcze mechanizmów, dzięki którym kazeiny zapobiegają powstawaniu próchnicy. Inne białka mleka, które również mogą przyczyniać się do zapobiegania próchnicy, to: laktoferyna, lizozym i laktoperoksydaza. Wykazują one działanie przeciwdrobnoustrojowe, w tym przeciw bakteriom najbardziej zagrażającym szkliwu.