Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 17-03-2009
Choroby dziąseł mogą wspomagać rozwój cukrzycy typu 2; wykazały to 20-letnie badania na grupie ponad 9 tys. ochotników. Zauważono, że w monitorowanej grupie u osób z paradontozą ryzyko wystąpienia cukrzycy było dwukrotnie większe niż u badanych, którzy mieli zdrowe dziąsła. Naukowcy nie znają jeszcze odpowiedzi, dlaczego choroby dziąseł ułatwiają rozwój cukrzycy. Są jednak pewni, że właściwa higiena jamy ustnej i dbałość o zdrowie zębów i przyzębia mają niebagatelny wpływ na uniknięcie tej groźnej choroby.
Chorzy na cukrzycę typu 2 powinni codziennie wypijać herbatę rumiankową, która skutecznie obniża poziom glukozy we krwi oraz znakomicie koi i leczy stany zapalne jamy ustnej. Właściwości te zapewnia zawarty w rumianku bisabolol, który również hamuje rozwój mikroorganizmów.
Najnowsze badania dowodzą, że rozwój chorób dziąseł i przyzębia może być ograniczony przez regularne stosowanie koenzymu Q. By jednak zobaczyć efekty jego działania, trzeba przyjmować go przez kilka miesięcy. Koenzym Q to skuteczna broń przeciw bakteriom wywołującym stany zapalne w dziąsłach – substancja wzmacnia nasz układ immunologiczny, dzięki czemu stajemy się odporniejsi na ataki patogenów.
Źródło: „Vita”