Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 23-11-2022
Wciąż mała jest świadomość tego, że pewne składniki diety mogą działać ochronnie na zęby, zabezpieczając je przed działalnością bakterii próchnicy. Niektóre produkty spożywcze mogą wywierać nawet hamujący wpływ na rozwój próchnicy. Wiadomo, że niektóre sery twarde, na przykład w typie camemberta, wykazują przeciwpróchnicowe działanie, ponieważ stymulują wydzielanie śliny, zwiększają w jamie ustnej stężenie wapnia i związków działających zasadotwórczo. Ponadto zawierają białka, które potrafią osadzać się na powierzchni zębów i w ten sposób spowalniać rozwój próchnicy. Warto więc, aby sery – wzorem francuskim – spożywać jako przekąskę po daniu głównym.
W ramach profilaktyki próchnicy powinno również dbać się o to, aby w pożywieniu nie brakowało polifenoli, czyli składników, które powszechnie występują w pokarmach roślinnych, herbacie, sokach owocowych, winie. Należy również pamiętać, że mleko – mimo iż dostarcza cukru laktozy, która ma umiarkowane działanie próchnicotwórcze – dzięki dużej ilości wapnia i fosforu zapobiega demineralizacji szkliwa.