Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 22-07-2021
Australijscy badacze doszli do wniosku, że dzieci z ograniczonym kontaktem z fluoryzowaną wodą, w których diecie jest dużo cukru, są aż o 70% narażone na ubytki w zębach stałych spowodowanych próchnicą. Zjawisko to jest bardzo niepokojące, ponieważ zasięg fluoryzacji wody w australijskim Queensland jest najniższy w kraju, podczas gdy poziom spożycia cukru w tamtym regionie należy do najwyższych w Australii.
Wyniki tych badań mogą okazać się również interesujące dla innych regionów świata, w których notuje się wysokie spożycie cukru i problemy z dostępem do wody wzbogaconej we fluor.
Badacze odkryli też, że dzieci, które spożywały codziennie więcej niż cztery porcje żywności lub napojów o wysokiej zawartości cukru, ale jednocześnie miały dostęp do fluoryzacji, były o 40% mniej narażone na próchnicę zębów mlecznych niż dzieci z niską lub średnią fluoryzacją. Jeszcze wyższe wskaźnik ochrony zębów fluoryzacja zapewniała osobom dorosłym – w ich przypadku, mimo że dieta była bogata w cukry, tam gdzie był wysoki z poziom fluoryzacji, odnotowywano 50% mniejsze narażenie na ubytki w zębach.