Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 02-06-2020
Czerwone wino może na trzy sposoby zagrażać pięknemu uśmiechowi i nieskazitelnej bieli szkliwa. Do czynników, które sprzyjają powstawaniu przebarwień zębów należą:
-
antocyjany – pigmenty znajdujące się w winogronach i nadające czerwony kolor winu;
-
garbniki znajdujące się w pestkach – ponieważ pomagają wiązać pigment ze szkliwem;
-
wysoka kwasowość wina, co rozmiękcza szkliwo i czyni go bardziej porowatym i podatnym na powstawanie przebarwień zębów.
Jak zapobiegać przebarwieniom szkliwa spowodowanym czerwonym winem?
-
Zęby warto szczotkować na 30 minut przed wypiciem trunku a nie zaraz po jego wypiciu, ponieważ pasta do zębów może doprowadzić do większych ubytków w rozmiękczonym szkliwie. Ponadto szczotkowanie zębów przed wypiciem wina powoduje, że znajdujące się w nim antocyjany nie są pochłaniane przez płytkę nazębną i przez to nie pojawia się nieestetyczny efekt zabrudzonych zębów.
-
Nie mieszać wina czerwonego z białym, ponieważ może to dodatkowo zwiększyć kwasowość trunku i w konsekwencji wzrośnie podatność szkliwa na powstawanie przebarwień.
-
Po wypiciu wina należy przepłukać jamę ustną czystą i niegazowaną wodą. Warto też przegryźć ser, ponieważ pobudza to wydzielanie śliny i korzystnie wpływa na normalizację pH w jamie ustnej.