Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 23-09-2019
Witaminy to ważne składniki diety, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Wspomagają one wiele procesów metabolicznych, ale również wpływają na zdrowy wygląd naszego uśmiechu.
Kluczową rolę odgrywa tutaj witamina D, która wpływa na twardość zębów, gdyż jest odpowiedzialna za przyswajanie wapnia oraz fosforu. W ten sposób odpowiada za mineralizację szkliwa. Z kolei witamina C, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym jak i wzmacniającym, zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych i krwawieniu z dziąseł. Przeciwdziała ona również odsłanianiu szyjek zębowych.
Na dobrą kondycję jamy ustnej wpływa również witamina A, która odpowiada za wzmocnienie dziąseł oraz ogólną kondycję miękkich tkanek jamy ustnej.
Aby zapewnić w organizmie optymalny poziom każdej witaminy, należy pamiętać o stosowaniu zbilansowanej diety, bogatej w tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz ze zwierząt morskich — najlepiej ryb. Dieta powinna być też bogata w owoce, warzywa i nabiał. Specjaliści zalecają, aby owoce i warzywa stanowiły ponad połowę naszej diety, z kolei nabiał i tłuszcze —25 proc. Pozostała część powinna zostać zarezerwowana na produkty pełnoziarniste, takie jak kasze czy makarony.