Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 22-12-2018
Ponieważ pytacie nas nieraz o przepisy kulinarne, które byłyby korzystne dla pięknego uśmiechu, przedstawiamy dziś recepturę na świąteczny piernik, który z pewnością nie zagrozi zdrowiu zębów, ponieważ nie ma w nim cukru. Cukier został zastąpiony bowiem słodzikiem.
Należy przygotować:
-
4 jajka;
-
2 szklanki mąki – najlepiej razowej;
-
1-2 łyżki oliwy lub oleju;
-
300 ml mleka;
-
2 łyżki dobrej jakości kakao;
-
łyżeczkę proszku do pieczenia;
-
słodzik do smaku;
-
łyżeczkę wymieszanych sproszkowanych przypraw korzennych: cynamonu, kardamonu i goździków;
-
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej;
-
aromat pomarańczowy;
-
100 gramów suszonych moreli i śliwek;
-
szczyptę soli.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka wymieszaj z mlekiem i oliwą lub olejem. Dodaj mąkę i słodzik, wymieszaj wszystko, dodaj kakao, sproszkowane przyprawy korzenne, kandyzowaną skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj pokrojone w paski morele suszone i śliwki i delikatnie wymieszaj. Wykładaj ciasto na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Piecz w temperaturze około 200ºC bez termoobiegu przez około godzinę.
Kiedy ciasto przestygnie, pokryj je polewą bez cukru. Wykonasz ją bez problemu, rozpuszczając gorzką czekoladę o minimum 70 proc. zawartości kakao w kąpieli wodnej. Jeśli lubisz, możesz dodać odrobinę sproszkowanej wanilii. Płynną masą pokryj ciasto i pozostaw do wystygnięcia. Wierzch piernika można udekorować siekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi, nakładając je bezpośrednio na świeżo wyłożoną masę czekoladową.
PortalDentystyczny.pl życzy Państwu wielu pozytywnych emocji i smakowitych doznań oraz wspaniałej bożonarodzeniowej aury każdego świątecznego dnia!