Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Troska na pół gwizdka
  • 02-11-2017
 

 

 

 

 

Polscy stomatolodzy zauważają, że pacjenci, owszem, są zainteresowani podnoszeniem estetyki uśmiechu i dbałością o zęby, ale wielu z nich ogranicza się tylko i wyłącznie do zębów widocznych w uśmiechu, podczas jedzenia czy rozmowy. Natomiast zęby pozostające z tyłu i boku łuku zębowego, czyli przedtrzonowce i trzonowce, traktowane są jak mało istotne – bo nieodsłaniane publicznie. To bardzo duży błąd, gdyż utrata któregokolwiek zęba, niezależnie od tego, czy znajduje się on w przedniej części łuku zębowego, czy w tylnej, zawsze powoduje przemieszczanie się pozostałych sztuk. Efektem jest destabilizacja układu uzębienia, co z czasem może doprowadzić do niszczenia pozostałych zębów, powstania wady zgryzu czy przeciążenia stawów skroniowo-żuchwowych. Pacjenci często nie zdają sobie sprawy z tego, że jeżeli mają krzywe zęby zachodzące na siebie, nie powinni wykonywać żadnych zabiegów, które poprawiają estetykę uśmiechu, zanim nie wyprostują zębów i nie ustawią ich w zwartym szeregu bez luk. Dopiero potem można myśleć o korekcji kształtu i wielkości zębów przez nałożenie licówek, wykonanie bondingu czy zabiegu wybielania zębów. Bywają jednak pacjenci bardzo uparci, którzy na krzywe zęby chcą zafundować sobie zabieg rozjaśniania szkliwa, uważając, że nowy odcień szkliwa zrekompensuje nierówne ułożenie zębów w łuku. Tymczasem jest odwrotnie, bo wybielone krzywe zęby bardziej przyciągają uwagę aniżeli pozostałe. Zatem: najpierw leczenie, potem estetyka.

Źródło: „Newsweek Polska”

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS