Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 12-01-2015
Palma kokosowa jest rośliną, której każdą część człowiek może wykorzystać do rozmaitych celów: od budowy domu po przyrządzanie potraw i leczenie najróżniejszych chorób. Dla zdrowia najcenniejszy jest orzech kokosowy i pozyskiwany zeń olej. Przez południowców wykorzystywany jest do likwidowania bólu zęba i w leczeniu zapalenia dziąseł. Olej może być stosowany sam lub w połączeniu z innymi naturalnymi składnikami, np. z czosnkiem, imbirem. Czosnek wzmacnia antybiotyczne właściwości oleju (udowodniono naukowo, że olej wykazuje silne działanie bakteriobójcze), podobnie – imbir, który przy okazji poprawia także krążenie. Olej kokosowy jest też dobrym środkiem na zachowanie śluzówki jamy ustnej w dobrej kondycji. W ajurwedyjskiej filozofii zaleca się płukanie jamy ustnej łyżką oleju przez 5-20 min., po czym płyn należy wypluć. Jak twierdzą najwięksi entuzjaści tej metody, zwanej w ajurwedzie kavala-graham, to idealny sposób na pozyskanie białych, zdrowych zębów i poprawę kondycji śluzówki jamy ustnej. Warto jednak pamiętać, że mistrzowie ajurwedy nie zalecają płukania olejem zamiast szczotkowania zębów pastą zawierającą fluor. Chodzi raczej o wzmocnienie zębów i śluzówki, przy czym oczyszczanie zębów metodą tradycyjną, z wykorzystaniem szczoteczki, nadal pozostaje bezwzględnym warunkiem podstawowej ochrony zdrowia pięknego uśmiechu.
Źródło: „The Washington Post”