Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 06-04-2012
Świąteczna jajecznica to prawdziwy skarb – również dla zdrowia jamy ustnej. Przede wszystkim węglowodanów jest w niej bardzo mało i nie jest to cukier w postaci łatwo rozkładalnej przez bakterie. W porcji jajecznicy przygotowanej z dwóch średniej wielkości jajek znajduje się zaledwie 1 g węglowodanów. Zatem zajadanie się jajkami nie grozi rozwojem próchnicy (dieta taka stosowana w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na poziom cholesterolu, ale na pewno nie zaszkodzi zębom).
W jajecznicy znajdują się i inne składniki cenne dla zdrowia jamy ustnej:
-
mnóstwo minerałów z fosforem i wapniem włącznie – te pierwiastki są niezbędne do zachowania zdrowych i mocnych zębów oraz kości przyzębia;
-
szereg witamin – w tym z grupy B oraz A, D, E, czyli zestawu warunkującego zdrowie tkanek miękkich i śluzówki jamy ustnej oraz niezbędnych do prawidłowego wchłaniania wapnia i przeprowadzania wielu procesów zachodzących w każdej komórce;
-
komplet aminokwasów, dzięki którym tkanki jamy ustnej są zdrowe i odporne na choroby;
-
karoteny – cenne składniki dla zdrowia tkanek miękkich jamy ustnej; w jajecznicy ich źródłem jest żółtko jaja (im lepiej i naturalniej karmiona kura, tym ma ono piękniejszy kolor) oraz barwne, warzywne dodatki (czerwona papryka, pomidory, zielony szczypiorek);
-
białko – niezbędne do wzrostu i zachowania właściwej masy tkanek miękkich i więzadeł kolagenowych utrzymujących zęby na właściwych im miejscach;
-
tłuszcz – bez niego nie wchłaniałyby się do ustroju cenne dla tkanek przyzębia i śluzówki witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc A, D oraz E.
Jedzmy zatem wielkanocną jajecznicę na zdrowie. Potrawa będzie jeszcze bardziej wartościowa, jeśli doda się do niej sporo zielonego, świeżego szczypiorku albo rzeżuchy i posypie drobno mielonymi skorupkami jaj (które trzeba przed dodaniem do dania porządnie umyć i sparzyć). W skorupkach znajduje się bogactwo wapnia – o właściwą podaż tego pierwiastka powinien dbać każdy, kto chce mieć zdrowe zęby.
Źródło: Opracowanie własne
Zespół PortaluDentystycznego.pl życzy Państwu radosnego, wiosennego i rodzinnego przeżywania okresu Świąt Wielkanocnych. Niech jajko będzie w tym roku szczególnie smaczne!