Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 18-10-2024
Próchnica zębów, choć często kojarzona z widocznymi uszkodzeniami szkliwa, może rozwijać się najpierw od środka zęba. Wskutek tego ubytek na powierzchni stanie się widoczny dopiero wtedy, gdy środek zęba będzie już zniszczony. Dzieje się tak, gdy w początkowej fazie próchnicy kwasy produkowane przez bakterie najpierw uszkadzają podpowierzchniowe warstwy zęba. Wskutek tego w tym obszarze tworzy się zmiana próchnicowa, natomiast ząb na pozór pozostaje nienaruszony, gdyż proces ten nie od razu niszczy zewnętrzną warstwę szkliwa. Struktura mineralnej powłoki zęba zaczyna być jednak z czasem coraz słabsza i w rezultacie może dojść do załamania powierzchni zęba i odsłonięcia ubytku tkanek w jego wnętrzu.
Podpowierzchniowy rozwój próchnicy wynika ze specyficznej struktury zęba. Jego zewnętrzna warstwa, czyli szkliwo, jest bardzo twarda i odporna, ale jednocześnie może działać jak bariera ochronna, spowalniająca uwidacznianie się zewnętrznych oznak próchnicy rozwijającej się w bardziej miękkiej zębinie zlokalizowanej pod szkliwem. Ponadto zębina jest mniej odporna na kwasy bakteryjne, dlatego demineralizuje się szybciej niż szkliwo. To powoduje tworzenie się ubytku pod powierzchnią zęba.