Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 24-04-2025
Czerwony kompleks dziąsłowy to grupa trzech bakterii ściśle związanych z zaawansowanymi chorobami przyzębia. Termin ten został wprowadzony do użytku dopiero w 1998 roku w kontekście analizy mikroflory płytki nazębnej, ale ma kluczowe znaczenie dla specjalistów periodontologii i stomatologii.
Bakterie, które wchodzą w skład czerwonego kompleksu, to:
-
Porphyromonas gingivalis – beztlenowa pałeczka stanowiąca jeden z głównych czynników powodujących periodontitis, czyli stan zapalny dziąseł. Wytwarza gingipainy, które degradują białka tkankowe i osłabiają odpowiedź immunologiczną;
-
Tannerella forsythia – beztlenowa bakteria, która produkuje enzymy rozkładające białka i bierze udział w destrukcji tkanki łącznej przyzębia;
-
Treponema denticola – bakteria w formie krętki, bardzo ruchliwa, zdolna do penetrowania nabłonka dziąsłowego. Współdziała z P. gingivalis, nasilając jej działanie.
Bakterie czerwonego kompleksu są silnie powiązane z destrukcyjną postacią zapalenia przyzębia i występują w dużych ilościach w głębokich kieszonkach przyzębnych. Pojawiają się w bardziej zaawansowanych stadiach choroby przyzębia, a ponieważ współdziałają ze sobą, wzmacniają przez to swoje działanie patogenne.