Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 06-05-2024
Przed nami sezon na truskawki. Są one od dawna znane ze swojej skuteczności w redukowaniu przebarwień zębów. Dziś wiemy, że za rozjaśnienie koloru szkliwa odpowiadają dwa zawarte w tych owocach kwasy: elagowy i jabłkowy. Ten pierwszy może doprowadzić do uwolnienia elektronów, co powoduje rozjaśnienie odcienia powierzchni zębów. Kwas jabłkowy ma z kolei zdolność wybielania przez utlenianie i neutralizację powierzchni szkliwa.
Badacze z Medan w Indonezji postanowili sprawdzić, na ile owoce te mogą okazać się przydatne do wybielania zębów, oraz określić wpływ truskawek na chropowatość powierzchni szkliwa. Badanie przeprowadzono w warunkach in vitro, a próbkami były 24 zęby mleczne przedtrzonowe szczęki górnej i żuchwy. Podzielono je na dwie grupy – zęby w grupie 1. traktowano 100% sokiem truskawkowym, a w grupie 2. – 10% nadtlenkiem karbamidu. Okazało się, że sok truskawkowy działał nie tylko jako naturalny środek wybielający, ale również doprowadził do statystycznie znaczącego spadku poziomu chropowatości powierzchni zębów. Istotnego statystycznie spadku chropowatości powierzchni zębów nie odnotowano natomiast w zębach traktowanych 10% roztworem nadtlenku karbamidu.