Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 01-08-2022
Ślina, która wytwarzana jest przez cały czas w jamie ustnej, ma za zadanie utrzymać prawidłową wilgotność w tym obszarze, opłukiwać powierzchnie policzków od wewnątrz, dziąseł, zębów, języka i innych struktur tego obszaru. Dzięki temu usuwane są z nich pozostałości pokarmowe, co sprzyja zachowaniu dobrej higieny jamy ustnej. Zadaniem śliny jest także inicjowanie trawienia pokarmów, co dzieje się dzięki zawartym w niej enzymom trawiennym. Wykazuje ona również działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i aktywność ochronną, czym wydatnie wspomaga działanie układu odpornościowego.
Najlepiej znanym białkiem śliny, które ma właściwości likwidujące bakterie i wirusy, jest lizozym. Oprócz niego przeciwdrobnoustojowo działa wiele innych białek śliny– enzymatycznych bądź nie. Ich aktywność wycelowana jest w hamowanie wzrostu rozmaitych drobnoustrojów. Są to:
-
działające przeciwbakteryjnie laktoferyna, laktoperoksydaza, alfa i beta defensyny;
-
histatyny, które hamują wzrost Candida albicans;
-
statyny i enzymatyczne białka, których zadaniem jest hamowanie wzrostu bakterii beztlenowych;
-
cystatyny – enzymy, które hamują określone enzymy znajdujące się w komórkach drobnoustrojów.
Skorelowana aktywność tych białek stanowi bardzo sprawnie działający system ochronny organizmu przed dostającymi się do jamy ustnej mikroorganizmami.