Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Czerwone wino – potrójne zagrożenie dla pięknego uśmiechu
  • 02-06-2020
 

 

 

 

 

 

Czerwone wino może na trzy sposoby zagrażać pięknemu uśmiechowi i nieskazitelnej bieli szkliwa. Do czynników, które sprzyjają powstawaniu przebarwień zębów należą:

  • antocyjany – pigmenty znajdujące się w winogronach i nadające czerwony kolor winu;

  • garbniki znajdujące się w pestkach – ponieważ pomagają wiązać pigment ze szkliwem;

  • wysoka kwasowość wina, co rozmiękcza szkliwo i czyni go bardziej porowatym i podatnym na powstawanie przebarwień zębów.

 

Jak zapobiegać przebarwieniom szkliwa spowodowanym czerwonym winem?

  • Zęby warto szczotkować na 30 minut przed wypiciem trunku a nie zaraz po jego wypiciu, ponieważ pasta do zębów może doprowadzić do większych ubytków w rozmiękczonym szkliwie. Ponadto szczotkowanie zębów przed wypiciem wina powoduje, że znajdujące się w nim antocyjany nie są pochłaniane przez płytkę nazębną i przez to nie pojawia się nieestetyczny efekt zabrudzonych zębów.

  • Nie mieszać wina czerwonego z białym, ponieważ może to dodatkowo zwiększyć kwasowość trunku i w konsekwencji wzrośnie podatność szkliwa na powstawanie przebarwień.

  • Po wypiciu wina należy przepłukać jamę ustną czystą i niegazowaną wodą. Warto też przegryźć ser, ponieważ pobudza to wydzielanie śliny i korzystnie wpływa na normalizację pH w jamie ustnej.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS