Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Cukier cukrowi nierówny
  • 22-03-2018
 

 

 

 

Wiemy, że przyczyną próchnicy są kwasy bakteryjne powstające jako metabolity po przetworzeniu cukrów dostarczanych do jamy ustnej wraz z dietą. Z badań naukowych wynika, że są cukry bardziej i mniej próchnicotwórcze. Co zatem o cukrach warto wiedzieć?

  • Sacharoza – badacze z Malmö w latach 90. XX wieku wykazali, że jest bardziej próchnicotwórcza niż glukoza i fruktoza.

  • Laktoza, czyli cukier mleczny, jest mniej próchnicotwórcza od innych rodzajów cukrów.

  • Istnieje bezpośrednia zależność między próchnicą a ilością i częstotliwością spożycia cukru.

  • Ksylitol, choć słodki, nie jest cukrem. To alkohol cukrowy wytwarzany przez uwodornienie cukru ksylozy. Jest sztucznym słodzikiem stosowanym jako alternatywa dla konwencjonalnych cukrów. Może mieć działanie przeciwbakteryjne przeciwko patogenom przyzębia, takim jak Porphyromonas gingivalis i Aggregatibacter actinomycetemcomitans.

  • Maltitol, jeden ze słodzików, również cukrem nie jest. To substancja należąca do polioli. Pozyskuje się go z ziaren zbóż. Jest mniej kaloryczny od sacharozy.

Źródło: Opracowanie własne


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS