Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 28-04-2017
Majówka – sezon na grillowanie uznaje się za otwarty. Co z tym mają wspólnego zęby i zdrowie jamy ustnej? Okazuje się, że sporo, a kluczową rolę odgrywa menu przygotowane na grill-party. Oto kilka rad, jak nacieszyć się majówkowym przyjęciem w ogrodzie i zadbać o piękny uśmiech:
-
Słodkie przekąski zawierające cukier będą pożywką dla bakterii próchnicy. Niech na stole stoi dzbanek z niegazowaną wodą mineralną lub źródlaną – woda przyda się do przepłukania jamy ustnej po przegryzieniu słodkiego co nieco i będzie doskonałą alternatywą dla gazowanych napojów z dodatkiem cukru.
-
Do potraw dodaj przypraw, dzięki którym zęby i dziąsła będą zdrowsze: cynamonu, który ogranicza ochotę na słodkie, kurkumy o właściwościach antybakteryjnych i przeciwuttleniających, rozmarynu i mięty odświeżających oddech.
-
Na stole postaw miseczkę ze świeżą natką pietruszki (nie siekaj listków). Warto po nią sięgnąć, aby odświeżyć oddech po degustacji grillowanych pyszności – szczególnie, jeżeli przyprawiane były czosnkiem.
Życzymy Wam udanej majówki!