Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 24-12-2016
W wielu mailach, które przychodzą na adres redakcji PortaluDentystycznego.pl, pytacie Państwo, jak pogodzić przyjemne z pożytecznym podczas świąt i czy dania serwowane w czasie Bożego Narodzenia faktycznie mogą być zagrożeniem dla zębów. Spieszymy zatem z odpowiedziami.
-
O ile będziemy pamiętać o zasadzie przepłukiwania jamy ustnej wodą po każdym posiłku i przekąsce oraz gruntownym szczotkowaniu zębów po śniadaniu i przed udaniem się na spoczynek nocny, wówczas świąteczna dieta prędzej będzie zagrożeniem dla żołądka i utrzymania odpowiedniej masy ciała niż dla zębów.
-
Aby w wypiekach świątecznych było mniej cukru, a jednocześnie aby smak potraw pozostał słodki, tam, gdzie to możliwe, cukier zastępujemy słodzikami. Jeśli mamy do wyboru alternatywę typu cukier biały – miód naturalny, wybieramy raczej ten drugi z uwagi na jego cenne właściwości lecznicze i odżywcze.
Przepis na na świąteczny sernik ze stewią
Składniki:
-
0,5 kg twarogu chudego, 2-krotnie zmielonego;
-
2 łyżki mąki pszennej;
-
stewia do smaku;
-
4 większe jaja lub 5 mniejszych;
-
szczypta startej laski waniliowej lub paczka cukru waniliowego
-
garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej;
-
szczypta soli;
-
puszka krążków ananasowych;
-
paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego.
Sposób przygotowania:
Jaja utrzyj ze stewią, startą laską waniliową lub cukrem waniliowym i odrobiną soli na puch. Do masy dodaj budyń i twaróg oraz oprószone mąką bakalie. Wymieszaj wszystko delikatnie ale dokładnie. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, przelej połowę masy sernikowej, na to połóż osączone z zalewy ananasy i zalej resztą ciasta. Piecz w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
Smacznych, zdrowych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia życzy Państwu PortalDentystyczny.pl