Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 09-12-2014
Leki popijane niewłaściwymi napojami lub zagryzane nieodpowiednimi pokarmami, mogą przynieść więcej szkody niż pożytku albo nie zadziałać prawie wcale. Z tego powodu należy je zawsze popijać tylko i wyłącznie zwykłą, przegotowaną wodą – idealnie taką z kranu albo wodą źródlaną, bo nawet woda mineralna z uwagi na zawarte w niej pierwiastki może zaszkodzić we właściwym rozdysponowaniu medykamentu w organizmie. Składniki menu, które nie powinny być łączone z przyjmowaniem leków to:
-
soki owocowe, głównie grejpfrutowy, ale także z pomelo, pomarańczy, limonek i żurawiny – połączenie może być groźne, ponieważ może wywołać wielokrotne (3-15 razy) zwiększenie stężenia leku w ustroju, co grozi zatruciem; nie wolno łączyć soków z cytrusów z lekami stosowanymi w leczeniu nowotworów, nadciśnieniu, antyalergicznymi, u osób po przeszczepach; sok żurawinowy potrafi zwiększyć toksyczność leku;
-
alkohol – potrafi stworzyć zabójczą mieszankę, ponieważ w połączeniu z lekami wywołuje krwawienia w żołądka, uszkodzenie wątroby, zapaść;
-
produkty mleczne – zabronione do popijania i przegryzania podczas kuracji antybiotykowej; wapń zawarty w przetworach mlecznych wiąże się z antybiotykiem i utrudnia wchłanianie leku do ustroju, co osłabia jego antybakteryjne działanie;
-
kofeina w kawie lub napojach energetyzujących może wzmocnić lub osłabić działanie leków przeciwbólowych;
-
owsianka i otręby – zawarty w nich błonnik na tyle skutecznie przyspiesza pracę jelit, że leki nie zdążą się wchłonąć do ustroju w odpowiedniej ilości; zmniejszona dawka leku we krwi oznacza z kolei mniejszą skuteczność terapii.
Jakie objawy mogą dawać niedobre połączenia leku z produktami spożywczymi? To przede wszystkim skok ciśnienia – w górę lub w dół, kołatanie serca lub inne zaburzenia o charakterze arytmii, bóle głowy, zaburzenia widzenia, podrażnienia narządów lub zaburzenia ich pracy.
Źródło: „Fakt”