Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Język pokryty jest wieloma kubkami smakowymi, odpowiedzialnymi za przekazywanie informacji o czterech podstawowych smakach: słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Smak traci się z powodu:
-
chorób bakteryjnych i wirusowych, które powodują uszkodzenie lub silne osłabienie przekazywania bodźców smakowych z kubków; np. w czasie przeziębienia osłabieniu ulega zmysł powonienia, a odczuwanie smaku zależy od wrażliwości węchu;
-
schorzeń bakteryjnych układu pokarmowego;
-
osłabienia trzustki;
-
stosowania leków – leczenie chorób z użyciem farmaceutyków może powodować przemijające pogorszenie odbioru bodźców smakowych;
-
wieku – po 45 roku życia spowolnieniu ulega proces odnowy kubków smakowych, przez co pogarsza się umiejętność rozróżniania poszczególnych smaków.
Źródło: „Zdrowie”