Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Skład wody, której używamy na co dzień, musi odpowiadać normom. Nadmiar lub niedobór pewnych składników może mieć daleko idące konsekwencje – szczególnie w przypadku, kiedy tego typu woda jest używana długotrwale. Dla zdrowia jamy ustnej najbardziej niebezpieczny jest nadmiar:
-
żelaza – jeśli woda ma smak metaliczny, należy podejrzewać nadmiar tego pierwiastka w jej składzie; przy długotrwałym spożywaniu efektem ubocznym będzie próchnica i zwiększona podatność na rozwój tej choroby u osób, które dotychczas miały zdrowe zęby;
-
fluoru – pierwiastek ten jest bardzo pożądany w wodzie, ponieważ przyczynia się do wzmocnienia szkliwa; skutkiem jego nadmiaru może być fluoroza – choroba osłabiająca szkliwo, manifestująca się jasnymi lub białymi plamkami na powierzchni zębów; fluor może działać także rakotwórczo;
-
chlor – nadmiar tego pierwiastka wywołuje zapalenia i podrażnienia śluzówki jamy ustnej;
-
drobnoustroje – woda skażona mikrobiologicznie może prowadzić do rozwoju zakażeń obejmujących śluzówkę jamy ustnej i język.
Źródło: „Murator”