Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Cukier biały oraz inne rodzaje węglowodanów usuwane są z jamy ustnej z różną szybkością. Tempo tego procesu zależy od kilku czynników:
-
rodzaju węglowodanu
-
konsystencji spożywanego pokarmu i częstotliwości jego przyjmowania
-
właściwości śliny oraz jej ilości.
Dieta bogata w cukier zawarty w produktach oblepiających zęby lub ciągnących się spowoduje, że z zębów nieprędko znikną pozostałości po posiłku. Czas eliminacji węglowodanów z jamy ustnej może wynieść nawet kilkadziesiąt minut. Inaczej jest w przypadku produktów typu soki owocowe czy napoje: przy dobrej podaży śliny i jej właściwym pH węglowodany znikają z jamy ustnej już po upływie ok. 5 minut. Dla porównania: eliminacja cukru zawartego w czekoladzie czy cukierkach toffi zajmuje ok. 20 minut.
Źródło: Opracowanie własne